Om deze banner te kunnen bekijken, moet je Adobe Flash player installeren.

vrijdag 13 augustus 2010

zondag 15 augustus

De Villa van Marcel en de Grote Markt van Kortrijk worden aanstaande zondag voor één dag omgebouwd tot een prachtige boerderij. Koeien, schapen, Brabantse trekpaarden, tractoren en heel wat gesprekken over de schone boerenstiel. Want op 15 Augustus vieren de Vlaamse boeren traditiegetrouw het feit dat de helft van hun oogst is binnengehaald.

Minister-president Kris Peeters is onder meer ook bevoegd voor Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid. Zondag komt hij vertellen over zijn betrokkenheid bij de landbouw in Vlaanderen en in Europa. Waarom mogen bananen in Europa niet té krom zijn, tomaten niet té rood en waarom hebben koeien een identiteitskaart?

De Boerenbond lanceert binnenkort de campagne ‘proef het platteland’. Twee melkvee-houders verduidelijken wat de campagne inhoudt en laten Marcel eigenhandig één van hun koeien melken.

De landbouw is voor televisie altijd een dankbaar onderwerp geweest. VRT-icoon Jan Van Rompaey dook voor Villa Vanthilt nog eens onder in het beeldarchief en verzamelde de geestigste boerenfragmenten.

In de landbouw worden ook vaak prijskampen voor dieren georganiseerd. Zo nemen zondag enkele varkens, een minipaard en een geit samen met hun respectievelijke baasjes plaats op de zetel bij Marcel. Hopelijk blijft iedereen even zindelijk.

Op zaterdag 14 en zondag 15 augustus komen in de buurt van Kortrijk een 300-tal tractoren samen op de ‘Veteran Tractor Show’. Enkele van de oudste en bijzonderste modellen staan zondagavond op de Grote Markt.

Brabantse trekpaarden zijn, met hun schofthoogte van 1m80, indrukwekkende dieren. Ze worden vandaag nog steeds ingezet in de landbouw en de visserij. Eén van de paarden die helpt met de garnalenvangst in Oostduinkerke is zondagavond te bewonderen voor de Villa van Marcel.

Luc Steeno is letterlijk opgegroeid tussen het witloof. Zijn ouders hadden een witloofboerderij en hij moest er elk vrij moment van zijn jeugd meehelpen. Boer Steeno sluit zondag de boerenspecial van Villa Vanthilt af met een medley van zijn grootste hits.

bron: www.een.be

Geen opmerkingen: