Om deze banner te kunnen bekijken, moet je Adobe Flash player installeren.

donderdag 5 augustus 2010

‘Hoe meer ze over de stad spreken, hoe beter'

Chantal Demeulenaere van bakkerij Hoornaert:
Bakkerij Hoornaert is een begrip in Kortrijk. In hun aanbod vinden we niet alleen de alom bekende Kalletaart maar ook de Kortrijkse beschuiten.

‘Die beschuiten zijn een echte aanrader', opent Chantal Demeulenaere die samen met haar man Johan Hoornaert de gelijknamige banketbakkerij uitbaat. ‘Ik gebruik ze zelfs als basisproduct voor aperitiefhapjes. Met een stukje kaas zijn ze echt overheerlijk.'
Kortrijkse beschuiten zijn een echt stadsgerecht. De basis is het zogenaamd melkbrood of koekenbrood zonder suiker of rozijnen. Na het snijden worden de sneden aan beide zijden ingestreken met fijngestampte kandijsuiker. Vervolgens worden ze op ambachtelijke wijze afgebakken.
De Kortrijkse lekkernij wordt bij nagenoeg alle bakkerijen in de stad aangeboden maar die worden bijna allemaal gemaakt bij Hoornaert.
‘Het is wel een arbeidsintensief recept', verduidelijkt de zaakvoerster. ‘Maar tradities moeten blijven bestaan en omdat ze zo lekker zijn, blijven wij ze met veel plezier maken.'

Ook de Kalletaart, een ander bekend streekproduct, blijft intussen als zoete broodjes verkopen.
‘In al onze filialen verdelen we elke dag twee stuks en die vliegen de deur uit. Vandaar dat wij die Kalletaarten vooral maken op bestelling', verduidelijkt Demeulenaere.
‘Vermoedelijk is De Kalletaart de oudste streekspecialiteit van de stad. Lang geleden werd ze uitgevonden door enkele Kortrijkzanen.'
De Kalletaart is een appel- en abrikozentaart met luchtige koek, besprenkeld met een scheutje Calvados en amandelschilfers. De naam van de taart verwijst naar Kalle, de vrouwelijke wederhelft van Manten. Kalle en Manten zijn de klokkenluiders van het Kortrijks Belfort.

Zowel de Kalletaart als de Kortrijkse beschuiten worden heel het jaar door verkocht.

‘Maar toch is het jammer dat de streekproducten zo weinig worden gepromoot', vertelt Demeulenaere. ‘In dat kader is Villa Vanthilt een fantastische zaak. Hoe meer ze over de stad spreken, hoe beter. Ik hoorde zelfs dat Marcel en zijn gasten afgelopen zondag proefden van de Kortrijkse lekkernijen. Hij was ongetwijfeld verkocht bij het proeven van onze beschuiten', besluit mevr. Hoornaert.

www.bakkerijhoornaert.be

Jean-Pierry Hauspy van Chocolaterie Délice:
Chocolaterie Délice is gespecialiseerd in alles wat met pralines en chocolade te maken heeft. De Gulden Spoor Praline is hun paradepaardje.

‘Om terug te blikken op het ontstaan van die pralines moeten we jaren terug gaan in de tijd', opent zaakvoerder Jean-Pierry Hauspy. ‘Toen vond in Kortrijk Tuinexpo plaats met als centrale thema Engelse tuinen. Omdat de ambassadeur van Groot-Britanië op bezoek kwam, wilden we uitpakken met een speciaal ontwerp om ter plaatse te verkopen. Het werden de Gulden Spoor pralines.'
Inmiddels heeft die praline naambekendheid verworven want ze worden over heel het land verdeeld.

‘Het familiebedrijf Délice maakt zowel Gulden Spoor pralines in fondant als melkchocolade. Beide soorten bevatten een pralinévulling.

Of mensen echt bewust op zoek gaan naar die pralines uit de streek? ‘Pralines verkopen in het algemeen goed. Meestal worden mengelingen verkocht en dan zitten daar steeds wel enkele Gulden Sporen bij. Uiteraard is het mogelijk dat mensen enkel die pralines willen, al is het maar om als streekproduct cadeau te geven.'

Dat Jean-Pierre Hauspy zijn streekproducten hoog in het vaandel draagt, bewees hij door ook de Kortrijkse Schatkist uit te vinden.
‘Het was een verzameling aan streekspecialiteiten', verduidelijkt de man. ‘Met Kriek van Bockor, koffie van het Kortrijks koffiehuis, huispaté van Keurslagerij Breughel, een fles Cabarnet sauvignon van Paul de Clerck nv, Kortrijkse Beschuiten van Patisserie Hoornaert, graanjenever van graanstokerij St Pol, confituur van Vanderefven en onze eigen Gulden Spoor pralines, was dat een schitterende geschenkmand.'
Door omstandigheden wordt de Kortrijkse Schatkist niet meer verkocht. Toch is de Kortrijkse zaakvoerder overtuigd dat een programma als Villa Vanthilt een positieve zaak is voor de streekproducten.

‘Mensen uit andere delen van het land zullen niet naar Kortrijk komen om een streekspecialiteit te kopen maar op die manier kunnen ze wel weer in eigen streek een boost krijgen.'

www.delice-chocolaterie.be

bron: www.nieuwsblad.be

Geen opmerkingen: