Om deze banner te kunnen bekijken, moet je Adobe Flash player installeren.

maandag 31 mei 2010

Villa Vanthilt start vandaag

Vanaf maandag 31 mei is Marcel Vanthilt er weer met Villa Vanthilt. Tien weken lang ontvangt hij boeiende praat- en muzikale gasten in zijn eigen villa, die hij de eerste vijf weken neerpoot op het Kolonel Dusartplein in het centrum van Hasselt. Vanaf 26 juli palmt hij dan de Grote Markt van Kortrijk in.

Marcel ontvangt deze zomer bijna 200 gasten. Nationale en internationale. Bekende, maar ook onbekende gasten met een goed en actueel verhaal. En elke dag is er een sterke muzikale slotact.

Vanaf 22u15 op één.

vrijdag 7 mei 2010

De Rodenburgs en Villa Vanthilt op Sinksen10

De Sinksenfeesten - nu kortweg Sinksen10 genoemd - zijn al verzekerd van aandacht op de nationale tv-zenders. Villa Vanthilt komt opnames maken die deze zomer in de VRT-talkshow zullen te zien zijn en Skyline tekent present voor de VTM-fictiereeks De Rodenburgs.

De aanwezigheid van de tv-zenders is goed voor de uitstraling van de belangrijkste feesten in Kortrijk, maar het belangrijkste is natuurlijk het programma zelf. En dat ziet er aantrekkelijk uit met opnieuw veel aandacht voor straattheater.

De vzw Feest in Kortrijk wil dan ook graag de succeseditie van vorig jaar - met naar schatting 100.000feestvierders - minstens evenaren. 'We hebben daarvoor een budget van 200.000euro van de stad ter beschikking', stelt voorzitter Koen Byttebier, 'Dat is vergelijkbaar met het bedrag vorig jaar. Daarbovenop is er nog 50.000euro via allerlei vormen van sponsoring.'

Gevuld programma

Wie het volledige programma wil zien, kan surfen naar de site van Sinksen. We vermelden alvast enkele uitschieters.

Bij de straattheateracts is de één al spectaculairder dan de andere, maar zeker Zic Zazou springt er uit met een stoomlocomotief die zich in beweging zet. Verder zijn er tal van muziekoptredens (onder meer Frederik Sioen en Jo Lemaire) en kan je op verschillende plaatsen terecht om te dansen (je kunt de Congolese Soukous leren dansen). Op zaterdagavond starten de festiviteiten op de Grote Markt met een openluchtspektakel waarbij een 140personen sterk koor, Carmina Burana van Carl Orff uitvoert.

De Grote Markt is traditiegetrouw het kloppend hart van de feestelijkheden (en het straattheater). Ook het Schouwburgplein, het Begijnhofpark (allerlei gezinsactivititeiten) en het Vandaleplein (het multiculturele luik) zijn weer belangrijke plaatsen van de feesten.

Vlas Vegas

Toch zijn er ook veranderingen op het feestparcours. Het alternatieve driedaagse festival Sinxen Vlas Vegas - vorig jaar 8.000bezoekers - verhuist van de parking op de hoek van de Wandelweg en de Doorniksestraat naar de omgeving van en in De Kreun. Ook de Wijngaardstraat kan - nu de werken aan K ten einde zijn - weer ten volle gebruikt worden voor de rommelmarkt. 'Die wordt weer een enorm succes', zegt zakelijk leider Carine Coigné. 'Er zijn inmiddels al 800inschrijvingen en zo nodig kunnen we nog extra locaties inschakelen.'

En voor wie wil weten waar en wanneer hij in de stad moet zijn als VRT en VTM er neerstrijken: Villa Vanthilt komt maandagavond vanaf 20uur opnames maken in het Begijnhofpark tijdens het optreden van D'irque en Fien, De Rodenburgs komen ook maandag, maar waar en wanneer is nog niet duidelijk.

Sinksen 10 van zaterdag 22 tot en met maandag 24mei in het stadscentrum van Kortrijk: zie ook website www.sinksen.be

bron: www.nieuwsblad.be

woensdag 5 mei 2010

'Eerste uitzending gaat over Kortrijk'

Marcel Vanthilt zal Kortrijk goed leren kennen. Vanaf 26juli logeert hij vijf weken lang in de stad. 'Waar precies weet ik nog niet', vertelt Marcel Vanthilt aan de telefoon, 'maar het wordt een hotel ergens in het centrum.'

De uitzendingen op zondagavond zullen ook over de streek handelen. 'Op zondag 1augustus beginnen we met een uitzending over Kortrijk', aldus Vanthilt. 'Ik heb begrepen dat er in augustus ook ergens zomercarnaval is in de stad. Ook daaraan gaan we een uitzending wijden.'

Kent Vanthilt, een Limburger die in Antwerpen woont, Kortrijk een beetje? 'Ja toch wel. Toen ik indertijd nog mijn popgroep Arbeid Adelt! had, hebben we vaak in Kortrijk gespeeld. Ik weet dat er ook onlangs een winkelcentrum in het centrum van de stad is opgericht en daar ga ik zeker eens een kijkje nemen.'

Villa Vanthilt moet stad toeristische boost geven


Het tv-programma Villa Vanthilt betekent de start van een nieuwe campagne om Kortrijk op de kaart te zetten met extra aandacht voor de bestaande toeristische arrangementen. Een pas opgerichte Facebook-groep 'Kom naar Kortrijk' moet het project ondersteunen.

Het VRT-programma Villa Vanthilt strijkt van 26juli tot 29augustus neer op de Grote Markt in Kortrijk en dat biedt de stad - amper twee maanden na de opening van winkelcentrum K - opnieuw een uitgelezen kans om zichzelf te promoten.

Er werd inmiddels al een Facebookgroep opgericht die 'Kom naar Kortrijk' heet. Op dit moment is daarop nog niet veel te lezen, maar dat moet de komende weken en maanden veranderen. 'Het is het ideale middel om de stad te promoten bij een ruimer publiek', zegt burgemeester Lieven Lybeer (CD&V). 'De Facebookgroep zal ook na het verdwijnen van de Villa Vanthilt blijven bestaan en ook de andere grote evenementen, die het lokale overstijgen, helpen promoten.'

Toeristen lokken

Toch zal er nog meer gebeuren. Het stadsbestuur wil ook snel met de toeristische dienst rond de tafel zitten. 'We zullen bekijken hoe we bestaande toeristische arrangementen nog beter aan de man kunnen brengen. De zondagavonduitzendingen zullen in het teken staan van de streek, dus daar moeten we kunnen op inspelen.'

Cafés langer openhouden

Een ander belangrijk punt is de horeca-uitbaters op de Grote Markt overtuigen van het belang tot na middernacht open te blijven op de avonden van de uitzending. In het verleden gebeurde het al meer dan eens dat er om 23uur 'savonds nog amper dranken geserveerd werden en de meeste etablissementen kort daarna al dicht waren. Dat wil de burgemeester vermijden.

'Villa Vanthilt begint rond 22uur en is pas gedaan om 23uur', zegt burgemeester Lybeer. 'Een doodse Grote Markt voor het zicht van heel Vlaanderen is wel het laatste wat we op tv willen zien. Daarover zitten we binnenkort samen.'

'Ik ga ervan uit dat er een goede oplossing uit de bus komt', pikt centrummanager Maarten Decraemer er op in, 'en dat de horeca-uitbaters wel bereid zullen zijn om hun zaak tot na middernacht open te houden, maar in het allerslechtste geval komt er een extra bar. Al hoop ik dat dit niet nodig is.'

De villa, die maandag in Hasselt werd voorgesteld, heeft een oppervlakte van 26 op 13meter. Waar die precies een plaats zal krijgen op de Grote Markt is nog niet duidelijk. 'Hoe dan ook zullen we er alles aan doen opdat de horecazaken hun terrassen kunnen uitzetten zoals anders', aldus nog burgemeester Lybeer. 'Vooraf gaan we alleszins nog eens een kijkje nemen in Hasselt, waar Villa Vanthilt eerst start.'

maandag 3 mei 2010

Nieuwe "Villa" van Vanthilt is botsautokraam

Het nieuwe decor van het zomerprogramma "Villa Vanthilt" ziet eruit als een botsautokraam. Het is bedacht door Xavier De Graeve, een 47-jarige ontwerper die al werkte als setdresser voor o.a. programma's als "Mega Mindy" en "Aspe".

De Graeve is de winnaar van de ontwerpwedstrijd die werd georganiseerd door de makers van "Villa Vanthilt" en Eén.

In totaal werden er 300 ontwerpen ingestuurd, bedacht door studenten architectuur, ontwerpbureaus, studenten van tekenscholen en andere creatievelingen. Hun ontwerp moest vol energie zitten en een hoog rock-'n-rollgehalte hebben.

Xavier De Graeve liet zich voor zijn ontwerp inspireren door de kermis. In het nieuwe decor staat de praatset, de ruimte waarin Marcel Vanthilt zijn gasten ontvangt, naast het muziekpodium.

De muzikale acts treden op voor het plein, dus niet alleen voor de studiogasten en de kijkers thuis, maar ook voor de mensen die buiten staan.

"Villa Vanthilt" trekt deze zomer naar Kortrijk en Hasselt. De burgemeester van Hasselt en de waarnemend burgemeester van Kortrijk tekenden vandaag een "bouwaanvraag", die Marcel Vanthilt voor zijn nieuwe zomerhuis had ingediend.

bron: www.deredactie.be